пятница, 7 января 2011 г.

Anexa nr.7
la ordinul MS RM
nr.__din „___” ________2010

 

FIŞA DE POST

a medicului reabilitolog


                                                                                                                                               I.Dispoziţii generale


1.  Medicul reabilitolog  este specialist cu rezidenţiat în domeniul medicinii de reabilitare medicală şi medicină fizică,instruire postuniversitară conform profesiogramei medicului reabilitolog, specializare în domeniile reabilitării medicale specializate sau multiprofile, perfecţionare în domeniu
2. Medicul reabilitolog este implicat în toate fazele de reabilitare şi de refacere ca şi în îngrijirea pacienţilor cu stări cronice.
3.  Medicul reabilitolog poate activa în diverse unităţi clinice de la secţii de asistenţă de urgenţă centre de reabilitare, cabinete, secţii, centre de reabilitare de sine stătătoare,departamente în spitale pînă la clinici comunitare şi cabinete de practică individuală .
4.  Activităţile medicului reabilitolog pot varia în funcţie de tipul de unitate clinică
5.  În lucrul sau medicul reabilitolog se conduce de instrucţiunea în cauză şi de legislaţia în vigoare a Republicii Moldova referitor la ocrotirea sănătăţii populaţiei şi de documentaţia instructiv metodică a instituţiilor medicale.
6. Medicul reabilitolog este obligat să posede o instruire specială în domeniul  reabilitării medicale specializate şi instruire practică în una din specialităţile clinice (pediatrie, geriatrie, neurologie, ortopedie,  cardiologie, reumatologie, pulmunologie, oncologie etc...).
7.  Medicul reabilitolog, la necesitate organizează echipa multidisciplinară de reabilitare-mobilă pentru acordarea asistenţei consultative şi de tratament a pacienţilor cu dizabilităţi la solicitarea medicilor specialişti din cadrul altor secţii şi instituţii medicale, la domiciliu
8. Medicul reabilitolog este subordonat şefului secţiei de reabilitare medicală şi medicină fizică.
9. Medicul reabilitolog dirijează cu lucrul echipei multidisciplinare de reabilitare, personalului sanitar mediu  şi inferior subordonat lui.
10. In unităţile medico-sanitare, statele de personal ale cărora includ unitatea de medic reabilitolog pentru deservirea pacienţilor conform ordinului MS nr.100 din 10.03.2008 „cu privire la normativele de personal medical”
11. În unităţile serviciului de reabilitare ambulatoriu numărul medicilor reabilitologi se calculează reieşind din 1 unitate de medic reabilitolog la 30 mii populaţie
12. În unităţile medicale de reabilitare medicală multidisciplinară numărul medicilor reabilitologi este stabilit din numărul vizitelor pe zi: un medic reabilitolog la 250 vizite pe zi.
13. Pentru instituţiile de reabilitare medicală şi medicină fizică (cabinet, secţii, centre de reabilitare,staţionare de zi etc.) –un medic reabilitolog efectuează 6 consultaţii primare şi 8-10 repetate pe zi.
14. Medicul reabilitolog efectuează conducerea şi verificarea corectitudinei aplicării metodelor  kinetofizicale, terapiei ocupaţionale, logopedice, psihologice -psihoterapeutice etc..
15. Numirea şi concedierea din funcţie a medicului reabilitolog este efectuată de către directorul centrului de reabilitare sau directorul instituţiei medico-sanitare, în corespundere cu legislaţia Republicii Moldova şi cu condiţiile contractului de muncă.

                                                                                                                                          II. Atribuţii de funcţie

16. Medicul reabilitolog asigură:
1)       Cunoaşterea cerinţelor şi actelor legislative, normative şi de directivă, vizînd acordarea serviciilor de asistenţă medicală de reabilitare populaţiei.
2)       Consultarea şi acordarea asistenţei medicale de reabilitare împreună cu o echipă multidisciplinară pacienţilor din instituţiile medicale specializate, multiprofile inclusiv secţiile saloanele de terapia intensivă.
3)       Organizarea echipei multidisciplinare în acordarea asistenţei de reabilitare acută ulterioară şi de lungă durată.
4)       Operativitatea intervenţiilor de reabilitare conform principiilor de asistenţă medicală de reabilitare(precocitate, individualitate, complexitate, continuitate, succesivitate etc. ).
5)       Participarea la elaborarea planului de examinare şi organizarea procesului de diagnostic, la evaluarea şi reevaluarea clinico-funcţională, la alegerea volumului şi metodelor raţionale de investigaţii în scopul obţinerii în termen oportun a informaţiei diagnostice depline şi veridice pentru programul de reabilitare complexă.
6)       Elaborarea programului şi volumului metodelor de reabilitare şi aprobarea lor la şedinţa echipei multidisciplinare de reabilitare.
7)       Organizarea activităţii cabinetului, secţiei de reabilitare în cadrul unităţii sanitare
8)       Evaluarea rezultatelor programului de reabilitare, în diferite etape de tratament(iniţial, intermediar, final)
9)       Aplicarea manoperelor medicale specifice reabilitării,inclusiv farmacoterapeutice, fizicale, şi intervenţii educaţionale şi profesionale
10)   Participarea  împreună cu şeful secţiei şi membrii echipei multidisciplinare la vizita pacienţilor.
11)   Conducerea, coordonarea şi controlul activităţii membrilor echipei multidisciplinare
12)   Corespunderea locului de muncă cu cerinţele în vigoare şi de utilizarea corespunzătoare a cabinetelor de reabilitare şi medicină fizică
13)   Controlul asupra utilizării corecte a utilajului, aparatelor, mijloacelor de reabilitare fiziofuncţională din dotare.
14)   Respectarea  regulilor securităţii muncii şi a regimului sanitar epidemiologic
15)   Cunoaşterea  principiilor acordării ajutorului urgent cu remedii farmacoterapeutice corespunzător cazului.
16)   Completarea operativă şi calitativă a documentaţiei  medicale în corespundere cu cerinţele legislaţiei în vigoare.
17)   Perfecţionarea  permanentă a cunoştinţelor profesionale şi nu mai rar de o dată în 5 ani
18)   Utilizarea şi implementarea în practică a metodelor contemporane de diagnostic şi de tratament recuperator, în scop profilactic, terapeutic şi de reabilitare pacienţilor cu dizabilităţi şi handicap de diversă vîrstă şi sex.
19)   Cunoaşterea bazelor funcţionale a medicinii bugetare de asigurare şi private.
20)   Propagarea  cunoştinţelor referitoare la tratamentul de reabilitare şi îngrijire în rîndurile populaţiei
21)   Participarea la şedinţele generale din cadrul societăţii medicilor de reabilitare şi medicină fizică şi a altor societăţi interdisciplinare.
22)   Participare la întruniri ştiinţifico-practice(conferinţe, simpozioane, consfătuiri în domeniul reabilitării medicale şi medicinii fizice).
23)   Activarea  în conformitate cu un plan personal şi prezentarea periodică a dării de seamă pe lucrul efectuat şefului secţiei.

                                                                                                                                                           III. Drepturi

17. Medicul reabilitolog are dreptul să:
1)       Propună măsuri de perfectare a planului de reabilitare medicală acordat de către membrii echipei de reabilitare
2)       Prescrie tratament farmacoterapeutic, fiziokinetoterapeutic, logopedic, de terapie ocupaţională corespunzător, necesare tratamentuluide reabilitare pacientului de toate vîrstele cu afecţiuni dizabilitante şi co-morbidităţi.
3)       Decidă externarea pacientului pe baza unei reuniuni a echipei la care persoana cu dizabilităţi şi membrii familiei iau parte.
4)       Apeleze la ajutorul consultativ şi de tratament la membrii echipei şi alţi medici specialişti.
5)       Verifice volumul şi corectitudinea îndeplinirii indicaţiilor medicului de către personalul echipei multidisciplinare.
6)       Partcipe  activ la conferinţe clinice desfăşurate în instituţia medicală, seminare, congrese.
7)       Înainteze propuneri referitoare la activitatea membrilor echipei şi a cabinetelor de terapie ocupaţională, kinetoterapie, electroterapie, termoterapie etc. din cadrul instituţiei
8)       Înainteze propuneri referitoare la stimularea materială şi morală a personalului echipei şi la sancţionarea pentru încălcarea obligaţiunilor funcţionale.
9)       Apere drepturile sale în mod stabilit de legislaţie.
10)   Organizeze echipe multidiscilinare mobile pentru acordarea asistenţei de reabilitare pacienţilor din alte secţii, instituţii inclusiv la domiciliu.
11)   Excludă din programul de tratament metodele neeficiente-fiziokinetoterapeutice, terapie ocupaţională, farmacoterapeutice etc.
12)   Propună noi programe de reabilitare medicală pacienţilor cu dizabilităţi, handicapuri
13)   Anuleze tratamentul în caz de apariţie a reacţiilor adverse, complicaţiilor sau agravare a stării pacientului.

                                                                                                                                             IV. Responsabilităţi

18. Medicul reabilitolog este responsabil pentru:
1)       Îndeplinirea precisă şi oportună a obligaţiunilor prevăzute de legislaţia în vigoare şi regulamentul intern al instituţiei medicale
2)       Eficienţa tratamentului de reabilitare acordatpopulaţiei.
3)       Erorile  admise în tratamentul pacienţilor, care au avut ca urmare complicaţii grave.
4)       Medicul reabilitolog este responsabil de coordonarea echipei multidisciplinare precum şi organizarea procesului de reabilitare
5)       Respectarea personală şi a membrilor echipei multidisciplinare,procesului de reabilitare, de funcţionarea serviciului de reabilitare medicală şi medicină fizică din cadrul sistemului sănătăţii.
6)       Corectitudinea şi promptitudinea realizării atribuţiilor şi responsabilităţilor.
7)       Deciziile luate în cadrul activităţii sale şi echipei, calitatea asistenţei medicale de reabilitare tuturor grupelor de populaţie,ţinînd cont de atribuţiile şi responsabilităţile sale.
8)       Dirijarea şi coordonarea echipei multidisciplinare de reabilitare la diferite nivele de asistenţă medicală de reabilitare.
9)       Evaluarea iniţială şi intermediară în dinamică a bolnavului cu metode specifice de reabilitare medicală clinico-funcţionale
10)   Aplicarea corectă conform principiilor reabilitării medicale metodelor de reabilitare în vederea profilaxiei complicaţiilor dizabilitante
11)   Participarea la şedinţele de tratament aplicate de către membrii echipei multidisciplinare
12)   Respectarea regulilor securităţii muncii şi a regimului sanitar –epidemiologic.
13)   Completarea corectă şi calitativă a documentaţiei medicale ce ţine de obligaţiunile profesionale.
14)   Respectarea legislaţiei în vigoare privind exercitarea profesiunii de medic şi drepturile pacientului
15)   Respectarea confidenţială a actului medical.

                                                                                                                                                 V. Dispoziţii finale

19. Medicul reabilitolg are dreptul să elibereze certificat de concediu medical şi să prezinte pacientul la comisia de expertiză medicală a vitalităţii
20. Medicul reabilitolog elaborează, supraveghează şi monitorizează programul de reabilitare medicală de lungă durată bolnavilor cu afecţiuni cronice, consecinţe posttraumatice complicate cu disfuncţionalităţi şi dizabilităţi cu risc înalt de imobilizare şi dependenţă.
21. La sfîrşitul cursului de reabilitare medicul reabilitolog  pune la dispoziţie un raport cuprinzator alcătuit în baza informaţiei echipei asupra situaţiei clinice prezente, stării funcţionale a pacientului, activităţii participării la momentul externării,ca şi date despre pronostic şi recomandările pentru îngrijirea, tratamentul şi reabilitarea ulterioară.
22. Medicul reabilitolog pentru dezvoltarea profesională continuă de activitate în domeniul RMMF trebuie să-şi perfecţioneze cunoştinţele prin educaţie medicală continuă în instituţiile care deţin licenţă de efectuare a studiilor în acest domeniu. În total trebuie să obţină 400 ore timp de 5 ani, care îi permit să obţină categorie de calificare în domeniul RMMF(categoria 2, 1, superioară)
23.  Nivelul activităţii şi pregătirii profesionale a medicului reabilitolog este evaluat în cadrul Comisia de Atestare a Medicilor Reabilitologi, Kinetoterapeuţi, Medicina Sportivă, Terapie Manuală(C.A.R.K.MS.TM)

Комментариев нет:

Отправить комментарий