пятница, 7 января 2011 г.


Anexa nr. 5
la ordinul MS al RM
nr.__ din „___”________2010

REGULAMENTUL
despre aprobarea specialităţii „Reabilitare medicală şi medicină fizică”                    în  Republica Moldova

         Guvernul Republicii Moldova, Ministerul Sănătăţii RM în „Strategia de dezvoltare a sistemului de sănătate în perioada anilor 2008-2017 „ printre măsurile de atingere a obiectivelor şi rezultatelor scontate a decis „alinierea legislaţiei naţionale în domeniul sănătăţii la standardele europene””, iar în prima etapă de implementare a. 2008-2011 a strategiei a marcat „accelerarea ajustării structurale şi funcţionale a serviciilor medicale de bază: de urgenţă, asistenţa medicală primară, serviciul de staţionar, şi serviciul de reabilitare şi îngrijiri medicale de lungă durată”.
         Reabilitarea Medicală şi Medicina Fizică (RMMF) este definită ca specialitate medicală individuală  de Uniunea Europeană a Medicilor Specialişti, Secţiunea Medicină Fizică şi Reabilitare, Academia Europeană de Reabilitare Medicală , Societatea Europeană de Medicină Fizică si de Reabilitare în „Cartea Albă a specialităţii de Medicină Fizică şi de Reabilitare în Europa” ( a.2006), document juridic al specialităţii aprobat de toate ţările membre ale comunităţii europene.
         Cartea Albă clar defineşte specialitatea, scopul şi activităţile principale, atribuţiile, modul şi durata de pregătire a medicului în RMMF
         Conform Cărţii Albe:

1.  Definiţia specialităţii
         „Reabilitarea Medicală şi Medicina Fizică (RMMF) este o specialitate medicală independentă preocupată de promovarea funcţionării fizice şi cognitive, a activităţilor (inclusiv comportamentul), a participării (inclusiv calitatea vieţii) şi modificarea factorilor personali şi de mediu. Astfel este responsabilă de prevenirea, diagnosticarea, tratarea şi managementul reabilitării persoanelor cu afecţiuni dizabilitante şi co-morbidităţi la toate vârstele”.

2.   Scopul principal al RMMF este îmbunătăţirea funcţionării fiziologice şi mentale, precum şi a capacităţii de participare activă în cadrul societăţii a persoanelor cu dizabilităţi ca urmare a bolilor sau traumatismelor, prin folosirea unor mecanisme fiziologice (precum reflexele, adaptabilitatea funcţională, neuroplasticitatea), precum şi prin folosirea pregătirii fizice şi mentale.

3.  Activităţile principale ale RMMF sunt:
1)   tratarea afecţiunii de bază
2)   reducerea deteriorării şi/sau dizabilităţii
3)   prevenirea şi tratarea complicaţiilor
4)   ameliorarea funcţionării şi activităţii
5)   stimularea şi menţinerea capacităţii de participare
Toate acestea activităţi iau în consideraţie contextul personal, cultural şi ambiental al individului, urmând principiile Clasificării Internaţionale a Funcţionării, Dizabilităţii şi Sănătăţii (OMS, 2001).

4.  Principiile RMMF sunt:
1)   Învăţarea este partea modernă şi cea mai importantă a procesului de Reabilitare. Specialistul este un profesor, mai ales atunci cînd noi concepte legate de plasticitate şi învăţarea motorie trebuie să susţină programele de Reabilitare. Specialiştii în reabilitare medicală trebuie să cunoască principiile de adaptare şi plasticitate şi trebuie să înţeleagă fundalul teoretic al principiilor de predare şi învăţare.
2)   RMMF are ca scop reducerea dereglărilor cauzate de boală, prevenirea complicaţiilor, îmbunătăţirea funcţionării şi a activităţii şi facilitarea participării. Toate acestea trebuie să ţină cont de contextul personal individual, cultural şi de mediu. Reabilitarea medicală se poate practica în locuri foarte diferite de la unităţi specializate şi instituţii comunitare. Specialiştii în RMMF utilizează instrumente specifice de evaluare a diagnosticului şi efectuează multe tipuri de tratamente, inclusiv intervenţii farmacologice, fizicale, tehnice, educaţionale şi profesionale. Reabilitarea este un proces continuu şi coordonat, care începe de la debutul unei afecţiuni sau al unui accident şi continuă până când persoana îşi obţine un rol în societate concordat cu aspiraţiile şi dorinţele sale de o viaţă.
3)   Echipele de profesionişti în asistenţa de sănătate, lucrând în strânsă colaborare în echipe multidisciplinare furnizează reabilitarea într-un mod axat pe atingerea scopului, şi având în centru pacientul. Specialiştii în RMMF sunt de obicei conducătorii acestor echipe şi sunt responsabili pentru îngrijirea pacienţilor lor în unităţi specializate de reabilitare medicală. De asemenea specialiştii reabilitologi lucrează în strânsă colaborare cu alte discipline medicale şi, acolo unde Reabilitarea devine centrul principal al activităţii clinice, va conduce această cooperare multidisciplinară.
4)   RMMF în diferite faze ale procesului de recuperare. Reabilitarea poate fi asigurată în mai multe tipuri de unităţi, de la centre de Reabilitare specializate şi departamente în spitale de acuţi, până la ambulatorii şi instituţii comunitare. Reabilitarea în stadiul acut al bolii este importantă pentru utilizarea plasticităţii cât mai eficient şi cât mai devreme posibil şi pentru reducerea potenţialului de apariţie a complicaţiilor. Pentru aceasta este nevoie nu numai de o echipă de profesionişti în reabilitare capabilă să consilieze toate secţiile dintr-un spital, inclusiv reanimarea, dar şi paturi special dedicate pentru Reabilitare, ambele în responsabilitatea unui specialist reabilitolog. Pacienţii au nevoie de asemenea de reabilitare în unităţi special amenajate conduse de specialişti în reabilitarea medicală, iar persoanele cu dizabilităţi şi afecţiuni permanente, şi adesea progresive, vor avea nevoie de astfel de unităţi în cadrul comunităţii pentru a asigura menţinerea condiţiei lor fizice, a sănătăţii şi a abilităţilor, precum şi a promova independenţa acestora.
5.  În RMMF specialistul, care realizează procesul de reabilitare medicală populaţiei este recunoscut medicul cu pregătire specială în domeniile RMMF, prin rezidenţiat cu o durată, optimală, nu mai puţin de 4 ani (în majoritatea ţărilor europene, inclusiv România, durata medie de pregătire este de 5 ani, în unele ţări  – până la 7 ani).

6.  Medicul specialist în RMMF, pentru obţinerea rezultatelor optime, abordează holistic persoanele cu stări acute sau cronice, lucrează în diferite unităţi de la servicii de urgenţă la locaţii comunitare foloseşte instrumente specifice de evaluare a diagnosticului, efectuează tratamente farmacologice fizicale tehnice, inclusiv intervenţii educaţionale şi profesionale, conduce şi răspunde de activităţile echipelor multiprofesionale.
Bazat pe Politica Naţională de Sănătate a Republicii Moldova pentru anii 2007-2021 Colegiul medical al Ministerului Sănătăţii prin Hotărîrea nr.6 din 06.11.2007 „Privind asistenţa de recuperare în instituţiile sistemului sănătăţii şi balneosanatoriale din RM” a determinat obiectivele de dezvoltare a serviciului de reabilitare, inclusiv şi pregătirea postuniversitară prin rezidenţiat şi educaţie medicală continuă a medicilor în domeniul reabilitării medicale şi medicinii fizice.
         În conformitate cu cele relatate, inclusiv şi „Strategia de dezvoltare a sistemului de sănătate în perioada anilor 2008-2017 „Ministerul Sănătăţii în comun cu Ministerul Educaţiei Tineretului şi Sportului va propune spre aprobare Guvernului RM:
1)   Specialitatea medicală - Reabilitare Medicală şi Medicină Fizică.
2)   Funcţia medicală în Reabilitare Medicală şi Medicină Fizică - medic reabilitolog.
3)   Pregătirea medicului reabilitolog prin rezidenţiat cu o durată de studii de 4 ani.
 

Комментариев нет:

Отправить комментарий