пятница, 7 января 2011 г.


Anexa nr13
la ordinul MS al RM
 nr.__ din „__” ______
REGULAMENTUL
de  activitate a cabinetului de reabilitare medicală şi medicină fizică
pentru serviciu de reabilitare ambulatoriu

1.            Cabinetul de reabilitare medicală medicină fizică (RMMF) este unitatea funcţională al secţiei de reabilitare medicală şi medicină fizică al Centrului Consultativ Diagnostic (CCD) sau Asociaţiei Medico-Teritorială (AMT), amplasat în teritoriul centrului de sănătate, oficiului medicului de familie sau Centrului Medicilor de Familie (CMF)
2.            Cabinetul RMMF este organizat în baza cabinetelor kinetoterapie, masaj, fizioterapie şi acordă predominant tratament fiziofuncţional de reabilitare a pacienţilor cu diverse disfuncţionalităţi, dizabilităţi, handicapuri. Cabinetul RMMF poate fi organizată asistenţa de terapie ocupaţională cu mijloace fiziokinetoterapeutice şi masaj.
3.            Cabinetul RMMF este prevăzut pentru deservirea a unui număr de 1000-1500 populaţie (copii, maturi, vârstnici).
4.            Raza de activitate a cabinetului RMMF este determinată de organul corespunzător al ocrotirii sănătăţii.
5.            Obiectivele de bază a cabinetului RMMF sunt:
1)           prevenirea sau reducerea dizabilităţilor funcţionale, fizice, cognitive, psihologice,sociale, deficienţele şi limitările de capacitate a pacienţilor;
2)           promovarea reabilitării şi reintegrării persoanelor cu dizabilităţi şi handicapuri;
3)           implicarea în procesul  continuu de  menţinere şi  îmbunătăţire a calităţii serviciilor de reabilitare  fiziofucţionale populaţiei;
4)           respectarea principiilor de bază ale reailitării  medicale la toate etapele de evoluţie a procesului patologic (principiul- precocitate, individualitate, consecutivitate, complexitate, continuitate etc.)
6.            Cabinetul RMMF aplică metode complexe de reabilitare fiziofuncţională - kinetoterapie, masaj, electroterapie, magnitoterapie, ultrasunet şi terapie ocupaţională indicate în reabilitarea profilactică ulterioară şi de lungă durată a statusului funcţional fizic, cardio-respirator, locomotor, neuromotor, cognitiv şi de comunicare etc. perturbat în rezultatul traumatismelor  şi bolilor acute/ cronice la populaţie
7.            Cabinetul RMMF aplică , supraveghează,monitorizează şi evaluează şi reevaluează rezultatele programului de reabilitare progresiv adaptat fiecărui pacient şi stadiu de boală.
8.            Activitatea cabinetului RMMF este subordonată secţiei/centrului de RMMF din CCD, AMT.
9.            Procesul de reabilitare medicală în cabinetul RMMF este asigurat de asistenta medicală fiziokinetoterapie, care este angajată şi concediată de conducătorul instituţiei medicale conform unui demers al şeful secţiei RMMF, iar în lipsa lui a medicului reabilitolog.
10.       Asistenta medicală fiziokinetoterapeut lucrează în echipă cu medicul reabilitolog, medicii de familie şi medicii specialişti din sectorul de asistenţă medicală primară.
11.       Asistenta medicală fiziokinetoterapeut se implică în procesul continuu de evaluare şi îmbunătăţire a calităţii serviciilor de reabilitare populaţiei, în lipsa dinamicii pozitive a procesului de tratament recuperator, selectează pacienţii pentru consultaţia medicului reabilitolog.
12.       Asistenta medicală fiziokinetoterapeut, ca membru al echipei RMMF, se implică în alcătuirea şi aplicarea programului de reabilitare, este responsabilă de organizarea, coordonarea şi managementului actului de reabilitare ambulatoriu al pacienţilor cu diferite tipuri de dizabilităţi şi handicapuri, consecinţe ale bolilor acute/cronice şi traumatisme.
13.       Asistentul medical fiziokinetoterapeut respectă strict indicaţiile medicului reabilitolog sau a specialiştilor din cadrul echipei interdisciplinare.
14.       Cabinetul RMMF întreprinde măsuri de profilaxie a complicaţiilor bolilor cronice cu metode specifice fizicale populaţiei de diversă vîrstă.
15.       Cabinetul RMMF asigură servicii fiziokinetoterapeutice pacienţilor care au depăşit perioada acută, postacută şi necesită tratament de reabilitare ulterioară,  de durată medie sau lungă şi au indicaţii pentru continuarea în complex a acţiunilor recuperatorii în cabinete sau la domiciliu.

Комментариев нет:

Отправить комментарий