пятница, 7 января 2011 г.


Anexa nr. 11
la ordinul MS RM
nr.__din „___” ________2010


REGULAMENTUL
 de activitate a echipei multi-disciplinare de Reabilitare Medicală
 şi Medicină Fizică

                                                                                                                                    I.                        Dispoziţii generale
1.            Reabilitarea este o activitate multidisciplinară, în echipă, care depinde de buna comunicare dintre personal şi abilităţile individuale ale specialiştilor implicaţi,precum şi de buna complianţă cu pacientul şi membrii familiei sale.
2.            Cursul de reabilitare include echipe multidisciplinare şi nivele tehnice specifice de diagnostic al consecinţelor şi evoluţiei maladiei, a complicaţiilor şi disfuncţiilor de decubit şi imobilizare prelungită, de evaluare clinică şi paraclinică multiprofesională a insuficienţilor, incapacităţilor, handicapurilor în vederea elaborării unui program individual de tratament.
3.            Echipa multidisciplinară de reabilitare medicală (în continuare Echipa), pentru deservirea populaţiei de diversă vîrstă, activitatea căreia este orientată la acordarea asistenţei  de reabilitare medicală şi medicină fizică de calitate populaţiei, abordează holistic persoanele cu stări acute sau cronice, dizabilităţi sau handicapuri în diverse unităţi, de la servicii de urgenţă pînă la locaţii comunitare.
4.            Echipa de reabilitare medicală este coordonată de medicul reabilitolog, licenţiat în , specialitatea Rabilitare Medicală şi Medicină Fizică.
5.            Echipa este organizată şi funcţionează în cadrul diverselor unităţi medicale multidisciplinare, specializate inclusiv şi de urgenţă, instituţii medico-sociale, educaţionale, comunitare etc.
6.            Echipa îşi desfăşoară activitatea în conformitatea cu legislaţia în vigoare, actele normative şi de directivă în domeniul sănătăţii publice şi asistenţei medicale de reabilitare ale MS,CNAM,precum şi de prevederile prezentului Regulament.
7.            Echipa este dislocată în cadrul cabinetului, secţiei, centrului de reabilitare din ambulatorii, instituţii spitaliceşti multidisciplinare sau specializate, instituţii educaţionale, comunitare, sanatoriale. La  necesitate , Echipa poate deveni mobilă şi transferată în cadrul altor subdiviziuni pentru asigurarea asistenţei de reabilitare a pacientului critic sau cu dizabilităţi şi nevoi speciale în instituţiile sistemului sănătăţii şi la domiciliu. In caz de asistenţă de reabilitare la domiciliu membrii echipei sunt asiguraţi cu transport din dotarea instituţiei solicitante.
8.            Echipa se subordonează conducerii secţiei, centrului de reabilitare,iar lipsa acestora conducerii instituţiei a cărei subdiviziune este.
9.            Echipa trebuie să aibă obiective de reabilitare clare pentru pacient, la care acesta, împreună cu membrii familiei sale, trebuie să participe deplin.
10.       Echipa optimală de reabilitare include cel puţin 2-3 membri dintre care -medic reabilitolog, kinetoterapeut şi/sau asistent medical nursing/ reabilitolog .În lipsa medicului reabilitolog Echipa poate include un medic specialist de profil cu o formare certificată în medicina fizică şi reabilitare.
11.       Echipa de reabilitare medicală complexă pentru pacienţii cronici şi posttraumatici cu dizabilităţi/handicapuri severe sau risc de dependenţă poate include în componenţa sa următorii membri:
1)           Însuşi bolnavul.                                                           
2)           Medicul reabilitolog
3)           Consilier
4)           Terapeut de recreare.  
5)           Jurist       
6)           Consilier spiritual(preot)             
7)           Inginer etc
8)           Medic de specialitate interdisciplinară                      
9)           Kinetoterapeut(maso-kinetoterapeut)                        
10)       Terapeut ocupaţional/ergoterapeut.
11)       Asistent(ă). fizioterapeut(ă)      
12)       Asistent(ă). fizioterapeutkinetoterapeut(ă)
13)       Maseuză(eur)
14)       Asistenţi medicali nursig/reabilitolog
15)       Asistentă medicală de profil general
16)       Logoped
17)       Psiholog
18)       Ortezist,protezist
19)       Asistent social/sociolog
20)       Asistent vocaţional
21)       Dietician/nutriţionist
12.       Echipa este dotată, optimal, cu mijloace de evaluare şi monitorizare a procesului de tratament, aparate, inventar, şi dispozitive de reabilitare
13.       În ansamblul Echipei de reabilitare fiecare membru are sarcini individuale însă lucrează ca parte a unei Echipe multidisciplinare ce înţelege rolurile şi valorile colegilor lor.
14.       Echipa lucrează împreună cu persoana cu dizabilităţi şi cu familia acesteia în stabilirea unor scopuri corecte, realiste şi oportune ale tratamentului în cadrul unui program coordonat de reabilitare.
15.       Echipa determină scopurile reabilitării, centrate pe pacient şi nu pe diferite discipline, pe care le planifică în timp, în conformitate cu evoluţia bolii.
16.       Cooperarea în interiorul Echipei de reabilitare este asigurată prin comunicarea organizată şi întîlniri regulate ale acesteia. În cadrul Echipei, sunt discutate sistematic diagnosticul, impactul funcţional asupra funcţionării şi activităţilor, inclusiv abilitatea pacientului de a participa în societate, posibilele riscuri şi  pronosticul bolii,durata intervenţiilor de reabilitare.
17.       Echipa stabileşte obiectivele pe termen scurt şi lung ale procesului de reabilitare, împreună cu planificarea intervenţiilor adecvate.
18.       Evaluările membrilor Echipei se înscriu în fişa de observaţie,.în planul de reabilitare. Planul de reabilitare este revizuit regulat după noile evaluări.
                                                                               II.                        Cooperarea multidisciplinară în reabilitare
19.       Echipa cooperează strîns, direct şi permanent cu medicii din medicina specializată  şi generală, acolo unde trebuie abordate multiple deteriorări cu consecinţe funcţionale dizabilitante/handicapante, pentru stabilirea  strategiei comune de tratament care să încorporeze toate intervenţiile de reabilitare corespunzătoare cazului de boală, etapei/fazei de recuperare şi excluderea tratamentelor izolate neeficiente.  (ad-hoc ).
20.       Specialiştii Echipei trebuie să se implice cît mai  precoce  în reabilitarea de urgenţă a pacientului critic, chiar din secţia de terapie intensiva,sau în saloanele de reabilitare acută. Medicul  reabilitolg este cel care conduce  procesul de reabilitare acută, iar pe parcurs ce pacientul progresează de la o fază la alta şi accentul se pune  mai mult pe reabilitare decît pe resuscitare sau tratament medical/chirurgical acut, decide schimbarea  programului de tratament.
21.       Echipa , în reabilitarea ulterioară şi reabilitarea persoanelor cu dizabilităţi de lungă durată, permanent cooperează cu medicii de familie şi cu alţi specialişti de domeniu.
                                                                                                                                                 III.                        Atribuţii
22.       Echipa de reabilitare asigură :
1)           Selectarea pacienţilor care vor urma programul complet de reabilitare.
2)           Evaluarea iniţială completă clinico-funcţională esenţială pentru programul de reabilitare inclusiv gestualitatea cotidiană, prehensiunea, mersul/deplasarea, statutul psihologic, social, gradul de adaptare cardio-vasculară la diferite categorii de eforturi, co-morbidităţile etc.
3)           Alcătuirea şi aplicarea programul de reabilitare etapizat pe termen scurt şi/sau lung.
4)           Stabilirea efectivelor programului de reabilitare în baza evaluărilor echipei la începutul,pe parcursul şi sfîrşitul oricărui program de asistenţă medicală de reabilitare funcţională complexă.
5)           Asigurarea unui program de reabilitare progresiv, adaptat fiecărui stadiu/fază a bolii.
6)           Evaluarea rezultatelor programului de reabilitare performant, în diferite etape de evaluare-intermediar (fundamentat pe elemente formative) şi final (fundamentat pe elemente sumare).
7)           Derularea şi monitorizarea pe termen scurt şi lung a programului de reabilitare.
8)           Înregistrarea datelor evaluărilor/aprecierilor pacientului la fiecare etapă de evaluare şi tratament recuperator, în documentele aprobate de legislaţia în vigoare.
9)           Determinarea duratei cursului de reabilitare în instituţie specializată, polivalentă, de ambulator, sau la domiciliu
                                                                                                                                IV.      Drepturi
23.       Echipa care acordă asistenţă medicală de reabilitare populaţiei are dreptul să:
1)           Contribuie cu propuneri privind iniţierea, perfectarea sau întreruperea programului de reabilitare a pacienţilor conform indicaţiilor, contraindicaţiilor şi etapei/fazei de reabilitare prevăzute de legislaţia în vigoare.
2)           Apeleze la necesitate, la ajutorul consultativ de diagnostic şi tratament al specialiştilor din alte domenii şi servicii medicale din cadrul instituţiei sau din afara ei.
3)           Participe, în comun cu alte echipe medicale şi medici specialişti la examinarea şi elaborarea programelor de tratament a pacienţilor (copii, maturi, vîrstnici) acuţi, post-acuţi şi cronici progresivi.
4)           Apeleze, la necesitate, la organele publice locale,de asistenţă socială, educaţională‚ privind acordarea asistenţei specializate de îmbunătăţire a condiţiilor de funcţionare, participare şi adaptare a factorilor contextuali la nevoile persoanelor cu dizabilităţi şi handicapuri.
5)           Refuzul de acorda asistenţă medicală de reabilitare în conformitate cu contraindicaţiile prevăzute de legislaţia în vigoare
6)           Acordă informaţii, sfaturi de tratament pentru persoana cu dizabilităţi şi familia acestuia.
7)           Eliberează certificat medical, inclusiv certificat de concediu medical pacientului aflat la tratament de reabilitare în conformitate cu legislaţia în vigoare, în lipsa grupei de invaliditate.
8)           Prezintă, în caz de necesitate, pacientul la Comisia de expertiză medicală a vitalităţii.
                                                                                                                    V.      Responsabilităţi
24.       Echipa multidisciplinară de asistenţă de reabilitare medicală populaţiei de diversă vîrstă poartă responsabilitatea pentru:
1)           Respectarea volumului de asistenţă de reabilitare medicală populaţiei conform vîrstei, tipului de patologie şi dizabilitate.
2)           Respectare principiilor, etapelor de reabilitare şi prevederilor Programului unic al asigurării obligatorii de asistenţă medicală.
3)           Îndeplinirea promptă şi corectă a sarcinilor de muncă, calitatea activităţii desfăşurate, respectarea normelor de securitate şi protecţie a muncii, precum şi normelor de etică şi deontologie medicală.
4)           Respectarea principiilor de organizare şi management a programelor de reabilitare complexe.
5)           Respectarea drepturilor pacienţilor conform prevederilor legislaţiei.
6)           Evaluarea primară, intermediară, şi finală a persoanei cu dizabilităţi, corectitudinea aplicării evaluărilor, examinărilor de diagnostic şi măsurilor de tratament, în vederea stabilizării stării sănătăţii.
7)           Corectitudinea acordării asistenţei medicale de reabilitare pe parcursul procesului de reabilitare în instituţia abilitată, ambulator la domiciliu.
8)           Corectitudinea acordării asistenţei medicale urgente în caz de agravare a stării sănătăţii pacientului în perioada procesului de reabilitare cu solicitarea asistenţei  medicale de urgenţă conform profilului bolii
9)           Evaluarea în dinamică a statusului funcţional a pacientului cu dizabilităţi, asigurarea volumului necesar de investigaţii clinico-funcţionale paramedicale şi măsurilor de reabilitare necesare ameliorării şi îmbunătăţirii calităţii vieţii.
10)       Solicitarea oportună a unei echipe interdisciplinare,sau a unui medic specialist de profil în caz de necesitate.
11)       Monitorizarea procesului de reabilitare pe termen scurt şi lung a pacientului cronic şi posttraumatic, cu dizabilităţi progresive.
12)       Corectitudinea transmiterii pacientului cu dizabilităţi altei echipe de profil la o nouă etapă pentru continuarea tratamentului, confirmat prin semnătura  medicului reabillitolog a epicrizei care conţine informaţia despre rezultatele investigaţiilor evaluărilor şi eficacităţii tratamentului aplicat şi dinamica statusului funcţional-fizic şi cognitiv al pacientului.
13)       Spitalizarea pacientului cu dizabilităţi/ handicap în instituţia medicală specializată de tip spitalicesc în cazul agravării bolii şi statusului funcţional.
14)       Calitatea întocmirii documentaţiei statistice medicale şi pentru respectarea termenilor de prezentare a acesteia, conform cerinţelor în vigoare la acest capitol.
15)       Respectarea şi asigurarea normelor sanitaro-epidemice la locul de muncă inclusiv a mijloacelor şi echipamentelor aplicate în reabilitarea funcţională.
16)       Integritatea şi funcţionarea echipamentului, aparatelor, dispozitivelor de reabilitare medicală şi medicamentelor aflate în dotarea echipei.
                                                                                                                  VI.      Dispoziţii finale
25.       Echipa nu are dreptul să iniţieze un program de reabilitare fără acordul pacientului sau a membrilor familiei acestuia.
26.       În cazul pacientului „critic” programul de reabilitare acută, post-acută se acordă cu medicul coordonator din secţia de terapie intensivă.
27.       Echipa în mod obligatori prezintă informaţia
28.       Controlul asupra activităţii echipei se efectuează de către medicului reabilitolog coordonator, şeful secţiei, centrului de reabilitare, directorul sau vice-directorul instituţiei în structura căreia este serviciul de reabilitare.
29.       Componenţa echipelor(opţionale) multidisciplinare în reabilitare pacienţilor cu diferite tipuri de patologii se formează conform listei aprobate de către legislaţia în vigoare.(Anexă )

Комментариев нет:

Отправить комментарий