пятница, 7 января 2011 г.


Anexa nr. 29
la ordinul MS RM
nr.___din „__” ________2010

Regulamentul
de activitate a cabinetului terapie ocupaţională

1.            Cabinetul de terapie ocupaţională este organizat ca unitate funcţională în instituţiile de reabilitare, unităţile sanitare de stat şi private, cât şi în acele din asistenţa socială conform ordinului prezent. În acest cabinet este organizată activitatea specializată a terapeutului ocupaţional sau kinetoterapeutului/asistentului kinetoterapeut profilat în terapie ocupaţională cu scop de reintegrare medicală, profesională şi socială a bolnavilor cronici, a deficienţilor (handicapaţilor) şi invalizilor maturi şi copii.
2.            Cabinetul de terapie ocupaţională este organizat în secţii şi spitale mono-şi polidisciplinare, centre de reabilitare staţionare şi ambulatorii, în staţionare de zi, sanatorii,şcoli profesionale, instituţii educaţionale etc. Vestiarele  şi sălile destinate odihnei trebuie să fie dotate cu un sistem de uscare rapidă şi completă.
3.            Cabinetul de terapie ocupaţională este organizat pentru reabilitarea bolnavilor cu boli ale aparatului locomotor (neurologice, posttraumatice, reumatismale, malformaţii), boli cardiovasculare (valvulopatii, consecinţe postinfarct etc), boli respiratorii cronice (bronhopneumonii, bronşite obstructive, TBC pulmonar etc), boli ale organelor senzoriale (văz, auz, tulburări de vorbire etc), boli psihice, pacienţi imobilizaţi etc.
4.            În unităţile sanitare polidisciplinare se recomandă să fie prevăzută 1 unitate terapeut     ocupaţional şi la 200 paturi, în secţiile, unităţile sanitare specializate (neurologice, neurochirurgicale, ortopedice, traumatologice, reumatologice, cardio-chirurgicale, recuperatoare) -1 unitate terapeut  ocupaţional la 30 paturi(maturi), 1 unitate la 20 paturi (copii, vîrstnici) în staţionarele de zi 1 unitate terapeut ocupaţional 40 paturi
5.            În cabinetul de terapie ocupaţională din ambulatoriu se recomandă să fie prevăzut 1unitate de terapeut ocupaţional la 20000 populaţii. În instituţia sanitară din cadrul asistenţei sociale normativele tehnice privind organizarea activităţii de terapie ocupaţională se aprobă de către Ministerul Departamental.
6.            În cabinetul de terapie ocupaţională tipul de activitate funcţională sau retributivă este indicată de terapeutul ocupaţional sau de kinetoterapeut cu competenţă în terapie ocupaţională la indicaţia medicului reabilitolog şi alţi membrii ai echipei.
7.            Cabinetul de terapie ocupaţională ca subdiviziune structurală a serviciului de reabilitare şi medicină fiică este în subordonare directă a medicului, şefului de secţie reabilitare sau a instituţiei medicale, sociale, etc.. Şarja terapeutului ocupaţional se determină reieşind din raportul de 6-8 pacienţi, şedinţe individuale sau 15-20 pacienţi şedinţe în grup.
8.            Obiectivele de bază ale cabinetul de terapie ocupaţională sînt:
1)           efectuarea diagnosticului funcţional specific TO şi acordarea asistenţei curative, profilactice şi de recuperare a bolnavilor cu dizabilităţi, handicapuri cu aplicarea metodelor de terapie ocupaţională, curativă, funcţională, retributivă în condiţii speciale pentru recuperarea „aplicativă" a funcţiilor motorii şi cognitive, necesare funcţionării şi participării pacientului în viaţa cotidiană ;
2)           selectarea formelor de terapie ocupaţională(funcţională, orientativă, retributivă) şi organizarea programelor cotidiene de terapie ocupaţională specifică dirijată pentru bolnavii cu deficienţe majore fizice, sociale, cognitive (malformaţii congenitale, infirmitate motorie cerebrală, hemiplegie infantilă, sechele de poliomielită, paraplegii posttraumatice etc);
3)           efectuarea legăturii între recuperarea funcţională făcută de bolnavi în alte cabinete de reabilitare medicală şi medicină fizică, secţii, spitale de reabilitare, sanatorii, ambulatorii, institute centrale de reabilitare şi protejare, instituţii comunitare;
4)           implementarea  în practică a metodelor de diagnostic şi tratament ergoterapie şi terapie ocupaţională.
9.            Cabinetul de terapie ocupaţională este condus de terapeutul în domeniu, iar în lipsa acestuia de  kinetoterapeutul cu competinţă în terapie ocupaţională.
10.        Normativele recomandate ale schemei de personal pentru cabinetul de terapie ocupaţională este determinat în funcţie de volumul necesar al asistenţei medicale specializate.
11.       Durata unei săptămâni de lucru a terapeutului ocupaţional este de- 36 ore/lucru.
12.       Normativele curativ-diagnostice şi curativ-pedagogice, socio-curative terapeutului ocupaţional (anexa15).
13.       Cabinetul de terapie ocupaţională trebuie să fie dotat cu spaţiu pentru primirea, examinarea şi evaluarea pacienţilor, efectuarea şedinţelor (procedurilor) curative, amplasarea şi păstrarea dispozitivelor, mijloacelor tehnice, instrumentarului şi aparatelor medicale şi a documentaţiei.(indicate în anexa 30)
14.       În cabinetul de terapie ocupaţională trebuie să fie respectat regimul sanitar epidemiologie, tehnica securităţii în conformitate cu regulamentele în vigoare.
15.       Cabinetul pentru consultaţia terapeutului ocupaţional trebuie să fie amplasat lângă cabinetele de aplicare a activităţilor de terapie ocupaţională, kinetoterapie şi masaj, cabinetul de examinări clinico-fiziologice şi biomecanice. Suprafaţa cabinetului va fi egală cel puţin cu 14-16 m2. Cabinetul va fi utilat cu masă de birou , banchetă medicală funcţională, scaun, noptieră şi dulap pentru aparataj şi instrumentar pentru examinare somatoscopică, somatometrică, pentru testarea prehensiunii, mersului etc, set de dispozitive de ortezare, protezare (anexă30).
16.       Cabinetul pentru activităţi de terapie ocupaţională (în ambulatorii, spitale) trebuie să fie amplasat aproape de cabinetele de kinetoterapie, masaj, suprafaţa cabinetului trebuie să fie de 20-22 m2, asigurat cu o iluminare suficientă de la surse staţionare şi mobile. în cabinet vor fi amplasate mijloace speciale pentru adaptare reeducare a funcţiilor necesare activităţilor uzuale cotidiene, instrumente, aparate, dispozitive mobilier, set farmaceutic pentru acordarea ajutorului medical de urgenţă (anexa30).

Комментариев нет:

Отправить комментарий