пятница, 7 января 2011 г.

                                                                              Anexa nr.1
                                                                    la ordinul MS al RM
                                                                     Nr.__ din _____2010

Regulamentul
de organizare şi funcţionare a Serviciului
Reabilitare Medicală  şi Medicină Fizică din  Republica Moldova

I. Dispoziţii generale
1. Serviciul de Reabilitare Medicală  şi Medicină Fizică  din  Republica Moldova (în continuare Serviciul Reabilitare Medicală - SRM) este parte componentă a sistemului de sănătate şi asigură acordarea asistenţei de reabilitare medicală la toate etapele şi nivelele asistenţei medicale (primară, secundară, terţiară) pentru populaţia de toate vîrstele, cu disfuncţionalităţi şi dizabilităţi în urma bolilor acute, cronice şi accidente.
2. Serviciul reabilitare medicală va asigura aplicarea coordonată şi combinată de măsuri în domeniul medical, social, psihic, pedagogic care poate ajuta restabilirea pacientului la locul care îi convine cel mai bine în societate, sau/şi păstrarea acestui loc.
3. Serviciul de reabilitare medicală va cuprinde reabilitarea medicală şi paramedicală a populaţiei cu diverse maladii, mai ales cu polipatologii şi co-morbidităţi, dizabilităţi şi handicapuri.
4. Serviciul reabilitare medicală aplică metode de diagnostic şi tratament , de readaptare, reeducare şi reabilitare, de prevenire a disfuncţionalităţilor şi decondiţionărilor fizico-funcţionale, de educarea curativă şi reintegrare a populaţiei cu dizabilităţi în societate.
5. Serviciul Reabilitare Medicală funcţionează în colaborare cu toate instituţiile Ministerului Sănătăţii, instituţiile medico sanitare departamentare, private, comunitare.

II. Organizarea şi funcţionarea SRM
6. Serviciul Reabilitare Medicală  este un serviciu subordonat Ministerului Sănătăţii şi se organizează în conformitate cu actele în vigoare aprobate de Guvern.
7. Serviciul Reabilitare Medicală  asigură:
acordarea asistenţei de reabilitare medicală ambulatorie prin subdiviziunile sale (cabinete, secţii/centre de reabilitare medicală specializată sau polidisciplinară)
acordarea asistenţei de reabilitare medicală  la etapa spitalicească prin subdiviziunile sale specializate  (secţii / centre specializate de reabilitare medicală, cabinete de reabilitare medicală, paturi specializate pentru reabilitare), polidisciplinare (secţii / centre specializate de reabilitare medicală, cabinete de reabilitare medicală, paturi pentru reabilitare) şi echipele multidisciplinare de reabilitare inclusiv mobile.
acordarea asistenţei de reabilitare medicală la etapa sanatorială şi staţiuni balneoclimaterice.
acordarea asistenţei de reabilitare medicală primară la indicaţia medicului reabilitolog din Centrul consultativ sau centrul medicilor de familie.
acordarea asistenţei de reabilitare medicală  profilactică, terapeutică şi de recuperare.
accesul echitabil la asistenţa de reabilitare medicală a persoanelor cu disfuncţionalităţi/dizabilităţi şi handicap.
acordarea asistenţei de reabilitare medicală  populaţiei indiferent de rasă, cultură, religie şi orientare sexuală.
acordarea asistenţei de reabilitare medicală pentru susţinerea traiului independent al persoanelor cu dizabilităţi şi autonomia acestora.
acordarea asistenţei de reabilitare medicală pacienţilor în faza acută şi postacută.
acordarea asistenţei de reabilitare medicală conform etapei şi evoluţiei bolii
continuitatea asistenţă de reabilitare medicală 
accesul la gama completă de serviciul de reabilitare a tuturor persoanelor din ţară.
colaborarea între toate instituţiile medicale de reabilitare subordonate  Ministerului Sănătăţii şi instituţiilor similare departamentale, private, comunitare.
dreptul pacientului, la informaţie despre programul de reabilitare inclusiv familiei, însoţitorului, îngrijitorului.
acordarea asistenţei de reabilitare medicală  pe termen scurt şi lung pînă la obţinerea rezultatului  optime, caracteristice gradului de dizabilitate.
efectuarea măsurilor de management al reabilitării medicale persoanelor de diversă vîrstă cu afecţiuni acute/cronice, dizabilitante şi co-morbidităţi.
condiţiile pentru activitate de reabilitare medicală a echipelor multidisciplinare şi interdisciplinare
acordarea asistenţei de reabilitare medicală în scopul prevenirii complicaţiilor la pacientuţii imobilizaţi în urma bolilor cronice şi traumatismelor
acordarea asistenţei de reabilitare pentru micşorarea riscului de dependenţă pacienţilor cu afecţiuni cronice şi consecinţe posttraumatice

III.           Dispoziţii finale
8.  Conducătorul Serviciului Reabilitare Medicală din Republica Moldova este responsabil de organizarea şi funcţionarea serviciului de reabilitare medicală şi medicină fizică în corespundere cu prevederile actelor normative în vigoare.
9. Conducătorii instituţiilor medico-sanitare publice  din republică sunt responsabili de asigurarea condiţiilor de dezvoltare şi implementare a serviciului de reabilitare medicală populaţiei şi realizarea prezentului regulament.
10.  În acordarea asistenţei de reabilitare se conduce de modelul de funcţionare şi organizare al OMS pentru dizabilitate şi sănătate în reabilitare (Clasificatorul Internaţională a Funcţionalităţii, Dizabilităţii şi Sănătăţii OMS - CIF, 2001)

Комментариев нет:

Отправить комментарий