пятница, 7 января 2011 г.


Anexa nr. 10
la ordinul MS RM
nr.      din „__” ________2010

REGULAMENTUL
de activitate a specialistului principal netitular a serviciului reabilitarii
al Ministerului Sănătăţii

1.            Reabilitologul principal al Ministerului Sănătăţii (al municipiului) al Republicii Moldova se numeşte şi se eliberează de Ministrul Sănătăţii (şeful Departamentului Sănătăţii al municipiului).
2.            În funcţia de Reabilitologul  principal al MS RM se numeşte specialistul de profil din rândurile colaboratorilor catedrei (cursului) Reabilitare medicală  şi medicină fizică al USMF "N.Testemiţanu", colaboratorilor ştiinţifici ai instituţiilor ştiinţifice (dr.h.m./ d.m.) ce posedă o calificare profesională înaltă (categoria superioară), capacităţi organizatorice şi o vechime în muncă pe specialitate nu mai mică de 15 ani; al oraşului - din rândurile colaboratorilor aceloraşi instituţii ştiinţifice sau şefilor de secţie de reabilitare medicală şi medicină fizică al instituţiilor medicale de calificare înaltă (d.m., categorie superioară cu vechimea în muncă nu mai puţin de 10 ani), al sectorului din rândurile şefilor de secţii de reabilitare medicală şi medicină fizică  sau reabilitologilor de categoria superioară (întâia) cu vechimea în muncă nu mai puţin de 7 ani.
3.            Reabilitologul principal activează conform planului de lucru confirmat de Ministerul Sănătăţii (conducătorul Departamentului Sănătăţii mun. Chişinău, direcţiilor sănătăţii) în care se prevăd măsurile de fizioprofilaxie a maladiilor, ameliorarea şi fortificarea sănătăţii populaţiei, evitarea invalidităţii, ameliorarea asistenţei de reabilitare populaţiei, pregătire profesională a cadrelor, realizarea reformelor în asistenţa  de reabilitare medicală cu metode fizice a bolnavilor.
4.            Reabilitologul principal în conformitate cu cele menţionate în punctul 3 a Regulamentului dat, efectuează:
1)           Analiza calităţii asistenţei de reabilitare populaţiei şi discutarea rezultatelor ei la şedinţa Asociaţiei Reabilitologilor în comun cu organele ocrotirii sănătăţii şi administraţiei locale.
2)           Coordonarea lucrului secţiilor (cabinetelor) de reabilitare şi controlarea eficacităţii lucrului lor conform ordinului MS RM despre ameliorarea asistenţei de reabilitare populaţiei, acordarea ajutorului organizatoric Reabilitologilor şi recuperării medicale a bolnavilor RM.
3)           Planificarea măsurilor îndreptate spre folosirea raţională a factorilor fizici curativi în fizioprofilaxie, tratament şi recuperare medicală.
4)           Studierea calităţii asistenţei de Reabilitare populaţiei şi înaintarea propunerilor de ameliorare a ei.
5)           Studierea calităţii pregătirii cadrelor în domeniul reabilitării şi înaintarea propunerilor de ameliorare a ei (elaborarea programelor, instrucţiunilor metodice, organizarea conferinţelor ştiinţifico-practice etc.).
6)           Participarea în lucrul Asociaţiei Reabilitologilor, comisiilor de atestare şi licenţiere a Reabilitologilor, atestarea (acreditarea) secţiilor (cabinetelor)de reabilitare.
7)           Înaintarea sarcinilor şi propunerilor de studiere a problemelor actuale în reabilitare şi balneologie în faţa USMF "Nicolae Testemiţanu", instituţiilor de cercetări ştiinţifice, instituţiilor medicale.
8)           Înaintarea propunerilor de reformare a asistenţei de reabilitare a populaţiei şi controlarea îndeplinirii lor.
9)           Analiza propunerilor şi doleanţelor populaţiei în scopul ameliorării asistenţei de reabilitare.
10)       Studierea necesităţilor populaţiei în cadre, echipament specific reabilitării şi înaintarea propunerilor despre dezvoltarea de perspectivă a serviciului de reabilitare.
5.            Reabilitologul principal are dreptul de:
1)           Control al activităţii secţiilor de reabilitare independent de apartenenţa acestora.
2)           Sistarea activităţii secţiei de reabilitare în caz de apariţie a defectelor constructive, respectare a tehnicii securităţii muncii incompatibile cu munca personalului (în comun cu Viceministrul sănătăţii).
3)           Înaintarea propunerilor îndreptate spre ameliorarea activităţii secţiilor de reabilitare calităţii asistenţei de reabilitare medicală a populaţiei, accelerarea reformelor în reabilitare la moment şi de perspectivă.
4)           Implementarea metodelor şi tehnologiilor noi  şi controlul eficienţei  lor.
5)           Testarea clinică a aparatelor fiziokinetoterapeutice noi confecţionate în RM şi de import (reabilitolog principal al MS RM).
6)           De folosire a materialelor statistice în domeniul reabilitării.
7)           Protejarea şi susţinerea drepturilor personalului  din cadrul serviciului de reabilitare medicală şi medicină fizică.

Комментариев нет:

Отправить комментарий