пятница, 7 января 2011 г.


Anexa nr42.
la ordinul MS RM
  nr.      din „__” ________2010


FIŞA  DE  POST
al asistentului  kinetoterapeut

1.           Dispoziţii generale
1)           Asistentul kietoterapeut este un specialist cu studii superioare  incomplete în  domeniul kinetoterapiei, sau asistent medical cu pregătire  specială în domeniul kintoterapiei de reabilitare.
2)           Asistentul kinetoterapeut îşi exercită funcţiile în echipa multidsciplinară, care sunt  destinate să reducă dizabilităţile funcţionale, fizice, cognitive, psihologice sau sociale, deficienţele şi limitările de capacitate a pacienţilor, şi să promoveze reabilitarea şi reîntegrarea lor. Acasta include dacă este cazul, măsuri diagnostice sau terapeutice.
3)           Asistentul kinetoterapeut este membru al echipei multidisciplinare, este subordonat kinetoterapeutului superior, medicului reabilitolog sau medicului specialist
4)           Asistentul kinetoterapeut este membrul echipei interdisciplinare care include kinetoterapeut, asistent kinetoterapeut, logoped, asistent social, terapeutul ocupaţional.
5)           Asistentul kinetoterapeut îşi desfăşoară activitatea în conformitate cu prevederile actelor legislative şi normative în vigoarea compartimentul sănătăţii publice şi asistenţei de reabilitare medicală directivele MS, prevederile Programului unic al asigurării obligatorii de asistenţă medicală, ordine, dispoziţiile, indicaţiile directorului Centrului republican de reabilitare medicală, municipal.
6)           Numirea şi eliberarea din funcţie a asistentului kinetoterapeut se efectuează în conformitate cu legislaţia în vigoare de către directorul republican al centrului de reabilitare medicală, municipal.

2.            Atribuţii
7)             Asistentul kinetoterapeut asigură:
a)            Competenţa şi cunoaşterea cerinţelor actelor legislaţie, normative şi de directivă vizînd acordarea serviciilor de reabilitare a populaţiei.
b)           Ca membru al echipei profesionale, participarea la stabilirea planului de tratament specific, obiectivelor specifice, programului de lucru, locul şi modul de desfăşurare în vederea educării sau reeducării unor deficienţe, prevenirea sau recuperarea unor dizabilităţi ca urmare a unor boli, leziuni sau pierderea  unui segment al corpului.
c)           Utilizarea metodelor, tehnicilor, exerciţiilor kinetice, masajului, aplicaţiilor cu gheaţă, apă şi căldură, electroterapia şi procedeelor conform conduitei terapeutice şi obiectivelor fixate;
d)           Stabilirea necesarului de echipament şi se implică în procurarea acestuia;
e)            Participarea la stabilirea  programului de kinetoterapie care este urmat acasă de pacient şi instruieşte aparţinătorii sau persoanele implicate în aplicarea acelui program;
f)             Evaluarea şi reevaluarea în timp a progreselor făcute de pacient; adaptarea planului de tratament în funcţie de evoluţia pacientului;
g)           Asistarea şi  implicarea – în programul de kinetoterapie – a personalului care nu este de specialitate;
h)           Preocuparea  de ridicarea nivelului profesional propriu;
i)              Răspunderea  de aplicarea tuturor măsurilor de igienă pe care le implică actul terapeutic;
j)              Implicarea în perfecţionarea continuă a activităţii de recuperare kinetică;
k)           Respectarea regimul sanitaro-antiepidemic la locul de muncă: este responsabil de cunoaşterea, pregătirea locului de muncă al asistentului kinetoterapeut, ordinea in timpul activităţii;

3.           Drepturi
8)           Asistentul kinetoterapeut are dreptul să:
a)            Propună măsuri privind perfectarea asistenţei medicale de recuperare acordate de echipa multidisciplinară.
b)           Participe la examinarea sugestiilor, cererilor, petiţiilor ce ţin e acordarea asistenţei de reabilitare.
c)           Apeleze, în caz de necesitate, la ajutorul consultativ, de diagnostic şi tratament la medicul coordonator reabilitolog, kinetoterapeut, la alţi membri din echipa de profil general sau echipa specializată.
d)           Devină membru al organizaţiilor obşteşti şi profesionale.
e)            participă la diferite întruniri ştiinţifico-practice referitoare la problemele de organizare a sistemului sănătăţii, probleme ce ţin de recuperarea medicală;
f)              utilizeze oportun şi integral împuternicirile atribuite pentru depistarea, prevenirea, evidenţa şi reprimarea încălcărilor legislaţiei medico-sanitare în vigoare, reglementărilor de activitate în conformitate cu funcţia deţinută;
g)            solicite şi să-şi creeze condiţii pentru activitate la locul de muncă pentru realizarea obligaţiilor funcţionale;
h)           perfecţioneze permanent  cunoştinţele profesionale în cadrul legislaţiei şi cerinţelor în vigoare;
i)              utilizeze raţional şi eficient baza tehnico-materială;
j)                i se repare prejudiciul cauzat sănătăţii în legătură cu activitatea profesională;
k)             reprezinte interesele Serviciului de kinetoterapie în diverse organe de resort la decizia Kinetoterapeutului Superior, Directorului Instituţiei.
l)              Asistenţii kinetoterapeuţii se folosesc şi de alte drepturi prevăzute de Codul muncii, Codul Civil nr.1107-XV/06.06.2003 al  Republicii Moldova, Statutul şi reglementările de activitate, de legislaţia în vigoare.

4.           Responsabilităţi
9)           Asistentul kinetoterapeut este responsabil pentru:
a)            Respectarea volumului de asistenţă kinetoterapeutică de reabilitare acordat populaţiei din teritoriul de deservire în strictă conformitate cu indicaţiile medicului reabilitolg.
b)           Deciziile luate în cadrul activităţii sale, calitatea asistenţei de reabilitare medicală, ţinînd cont de atribuţiile şi responsabilităţile sale.
c)           Acţiuni nelegitime sau nereglementare care au condiţionat deteriorarea stării sănătăţii pacientului sau decesul acestuia, conform legislaţiei în vigoare.
d)           Respectarea personală a Regulamentului de funcţionare a cabinetului secţiei de kinetoterapie.
e)            Corectitudinea şi promptitudinea realizării atribuţiilor şi responsabilităţilor.
f)             Calitatea activităţii personalului inferior subordonat, respectarea normelor de securitate şi protecţie a muncii.
g)           Păstrarea secretul profesional: informaţii despre asistenţa medicală solicitată, despre starea sănătăţii, diagnostic.
h)           asistentul kinetoterapeut poartă răspundere pentru divulgarea informaţiei în condiţiile acţiunii legii;
i)              Organizarea şi contribuirea la utilizarea raţională a energiei electrice, apei, căldurii, altor resurse costisitoare, necesare activităţii;
j)              Respectarea deontologică medicală şi a statutului instituţiei
k)           Înaintează propuneri de raţionalizare, îmbunătăţire şi modernizare a activităţii sale de muncă;
l)              Participă la volante, seminare, alte întruniri ştiinţifico-practice pentru creşterea profesională;
m)         Participă la autoevaluarea sa profesională;
n)           Respectarea contractului colectiv şi individual de muncă.


Комментариев нет:

Отправить комментарий