пятница, 7 января 2011 г.


Anexa nr. 32
la ordinul MS RM
nr.__din „___” ________2010
Regulamentul
de activitate a serviciul logopedic
1.           Definiţii:
1)           Logopedia este disciplina psiho-pedagogică ce se ocupă cu educarea și în special cu reeducarea (terapia corectivă) limbajului. Logopedia studiază natura și formele de manifestare a defectelor, tulburărilor de limbaj și de vorbire, propunînd metode și procedee de corectare adecvate.
2)           Logopedia este „O ştiinţă despre fiziologie şi patologie procesului de înțelegere,de comunicare,despre prevenirea şi tratamentul pedagogico-corectiv al defectelor în domeniul înţelegerii şi comunicării” M.Sovak
3)           Logopedia este o disciplină psiho-pedagogică ce are un caracter teoretic determinat de necesitatea de a elucida problemele complexe ale limbajului,precum şi un pronunţat caracter practic, vizînd corectarea tulburărilor de limbaj,optimizarea înţelegerii şi comunicării.
4)           Obiectivele logopediei sunt cunoaşterea şi prevenirea factorilor ce pot determina tulburări de limbaj; studierea simptomatologiei tulburărilor de limbaj şi a metodelor şi procedeelor adecvate corectării lor; cunoaşterea şi prevenirea efectelor negative ale tulburărilor de limbaj asupra comportamentului şi personalităţii logopatului; elaborarea unei metodologii de diagnoză şi prognoză.
5)           Educaţia logopezilor presupune cunoştinţe în domeniul ştiinţelor pedagogice,inclusiv psihologia, psiholingvistica,lingvistica şi cunoştinţe în domeniul ştiinţelor medicale, neurologie, fiziologie, anatomie, psihopatologie, psihofiziologie, neuropsihologie.
6)           Logopedul lucrează cu toate grupele de vîrstă,cu o largă varietate de tulburări de limbaj. Locurile de muncă ale acestora pot include spitale,clinici,centre de zi,centre de recuperare,programe de asistenţă la domiciliu, şcoli şi grădiniţe speciale.
7)           Serviciul logopedic este o subdiviziune funcţională în instituţiile de reabilitare, unităţile sanitare de stat, private, comunitare, cât şi în acelea din instituţiile de asistenţă socială, medico-socială etc.
8)           Asistenţa de reabilitare logopedică se desfăşoară în cabinetul logopedic, care este dotat cu mijloace tehnice indicate în anexa 36.
9)           Consultarea şi tratamentul logopedic pacienţilor cu tulburări de vorbire sunt realizate de specialistul în domeniul logopediei-logoped.
10)       Obiectivul de bază al serviciului logopedic este asigurarea calitativă a tratamentului logopedic pacienţilor cu tulburări de vorbire de diverse cauze (congenitale, dobîndite)
2.           Competenţe în logopedie sunt:
Cunoştinţe teoretice în logopedie
1)           Logopedul este capabil să explice concepţiile teoretice ce fundamentează logopedia.
2)           Să facă diferenţă între tulburările de vorbire şi să poată explica ariile performanţei funcţiilor psihice superioare,cum ar fi vorbirea,cugetarea,perceperea.
3)           Să identifice funcţiile psihice superioare păstrate şi factorii ce contribuie la performanţa celor lezate.
4)           Să integreze şi să aplice cunoştinţele relevante din ştiinţele biologice,medicale,psihologice şi sociale.
5)           Să integreze şi să aplice teoriile relevante asupra logopediei.
3.           Procesul logopedic şi raţionamentul profesional
Logopedul este capabil să selecteze,să modifice şi să aplice teoriile adecvate.

Комментариев нет:

Отправить комментарий